juli 1, 2019

Thailand

1939 gjordes ett inofficiellt namnbyte från Siam till Thailand. 1945 ändrade man tillbaka till Siam. 1949 ändrade man åter tillbaka till Thailand. Thailand betyder “de frias land”. Thailand är det enda landet i Sydostasien som aldrig varit koloniserat.
Landet blev självständigt år 1238. http://www.thailandsfakta.se/thai_guld.htm

Provinser och regioner

Thailand som består av 76 provinser, är 514 000km² till ytan varav land 511,770km² och vatten 2,230km² och befolkningen beräknas vara dryga 65 miljoner människor. Den största provinsen är Nakhon Ratchasima och den minsta är Samut Songkhram. Den folkrikaste är dock Krung Thep Maha Nakhon vilken innefattar Bangkok (BKK). http://www.thailandsfakta.se/

Ekonomi

Från 1985 – 1995 hade Thailand världens högsta ekonomiska tillväxt. Tillväxten låg på ca 9 % i genomsnitt. Den höga tillväxten i Thailand ledde till stora spekulationer med den Thailändska valutan vilket ledde till den ekonomiska kris som kom 1997.
Den Thailändska Bathen tappade drastiskt i värde vilket medförde en ekonomisk kris i hela den asiatiska sektorn.
Tack vare en otroligt stark export på ca 20 % så stabiliserades ekonomin i Thailand år 1999 – 2000. https://www.business-sweden.se/Export/

Fattigdomen göder drömmen

Flera hundratusen thailändare, från landets fattigaste delar, söker sig utomlands varje år för att tjäna pengar. Några tusen av dessa söker sig till de svenska blåbärsskogarna men drömmen om pengar blir till en mardröm för många.

vanliga bostäder i thailand
Poor home or slums facade in Bangkok city, Thailand

Religion eller inte?

Många anser att buddhismen främst är en filosofi och ett sätt att leva snarare än en religion. Delvis för att det inte finns någon egentlig gud. Trots detta räknas den till en av världsreligionerna. Definitionsfrågan är nog upp varje enskild individ.

Karma

Förenklat kan det beskrivas som att alla våra medvetna handlingar har en verkan och ger en framtida belöning eller bestraffning (lagen om orsak och verkan). Detta inbegriper alltså inte omedvetna handlingar.

Karma betyder handling på sanskrit och innebär bland annat att osjälviska och goda gärningar bidrar till god karma, medan “onda” och dåliga handlingar resulterar i en dålig karma.

Ordspråket “Gör gott – Få gott tillbaka. Gör ont – Få ont tillbaka” eller Tham dii, dai dii – Tham chua, dai chua på thailändska, sammanfattar delvis tankesättet.

5 st unga munkar syns på bilden.

Turism

thailand, vatten och båtar syns på bilden.

Thailand, denna ljuvliga semesterfavorit som vi svenskar så gärna reser till. Igen och igen. Här lockar kända turistmål såsom Phuket, Krabi, Khao Lak, Koh Samui och Bangkok.

Få städer är så pulserande och spännande, och erbjuder så mycket för pengarna, som den thailändska huvudstaden Bangkok. Här finns inte bara vackra tempel, men också makalös shopping och fantastisk mat. I Bangkok bor det sju miljoner invånare, hela Thailand omkring 67 miljoner.

I Thailand finns några av världens vackraste stränder. Railay Beach utanför Krabi är en av de mest kända. Badorterna och paradisöarna längs kusten i södra Thailand är populära destinationer för svensken som vill njuta av strandliv. 

I norra Thailand ser resmålen lite annorlunda ut. Chiang Mai vid floden Ping omges av landets högsta berg. Staden är känd för sin gamla kultur, många tempel och vackra hantverk. https://www.thaitjej.se/webmaster/