juli 1, 2019

Bra att känna till…

DET ÄR DÖDSSTRAFF FÖR NARKOTIKA SMUGGLING I THAILAND.
Utlänningar som åker fast brukar få sitt dödsstraff omvandlat till livstids fängelse.
Besöker ni Malaysia på en utflykt så håll ett öga på packningen så att ingen lägger dit något som inte är ert, det har hänt att personer har stoppat narkotika i andras packning för att de själva inte våga riskera att åka fast för narkotika smuggling. Malaysia har precis som Thailand dödsstraff för narkotika smuggling, skillnaden är att Malaysia skonar ingen där verkställs dödsstraffet om man så är utlänning eller malaysier.

Registrering av företag i Thailand

Här följer lite tips, råd och information om vad som gäller angående att starta företag i Thailand, som kan vara bra att känna till.

Uppehållstillstånd Thailand
Det enklaste sättet att få uppehållstillstånd du etablerar en fast / Företag i Thailand. Är du över 50 år är försäkrade eller har mycket god inkomst, det finns också andra bra system.

Diverse kostnader för att starta företag i Thailand
25000 Baht -> Anmälningsavgift för att starta bolag oavsett bolagsform
20000 Baht -> Arbetsavgift för första år. Förnyelse därefter 6000 Baht per år

Regler och råd för företag ägda av utlänningar
– Du kan äga som mest 49% av aktiekapitalet och resterande 51% måste ägas av en eller flera thailändare
– Försök alltid sprida de 51% på thailändare som inte känner varandra
– Ett av myndigheterna godkänt kontor eller arbetsplats krävs för dig och dina anställda. Observera att polisen ofta kontrollerar detta vid uppstart av företag i Thailand. http://thaiembassy.se/en/home/

Kostnad Företag – 1 anställd utlänning och 1 anställd thai person

Du måste alltid minst ha lika många thailändare anställda som utlänningar på ditt bolag.
Ungefärlig kostnad per år för företag i Thailand med en thailändare och en utländsk arbetare (2 anställda)
– 24000 Baht skatt och sjukförsäkring för thailändaren, Lön tillkommer
– 24000 Baht skatt och sjukförsäkring för den anställde utlänningen, Lön tillkommer
– 24000 Baht Redovisningskostnad revisor (2000 Bath pr månader.)
– 17000 Baht Bokslutskommuniké Redovisning hos revisor

Du får härigenom ansöka om tre månader uppehålls-och arbetstillstånd och möjlighet att förlänga till ett år därefter.
Visum med arbetstillstånd skall sökas i Sverige eller på ambassad utanför Thailand. Till exempel Penang, Malaysia.
När detta är gjort utanför landet 2 gånger så kan man den tredje gången ansöka om arbetstillstånd 1 år på immigrationsmyndigheten på plats i Thailand. http://thaiembassy.se/en/home/

Falska ädelstenar

Att folk blir blåsta på “jättebra” klipp på ädelstenar är inte bara vanligt i Thailand utan i ett flertal andra länder i Asien. Ofta får du tipset från en vänlig thailändare som kanske påstår att han tidigare arbetat med ekonomi i USA. De så kallade “ädelstenarna” är svåra att skilja från den riktiga varan och säljs i butiker som ser dyra och professionella ut men i själva verket är safirerna och rubinerna du köper färgat glas.

Se upp för bedragare i Bangkok. PÅ bilden visas ädelstenar som är fejkade.

Bangkok Hilton

Undvik att hamna inom thailändsk kriminalvård.

White Temple (Wat Rong Khun)

Det finns flera saker som utmärker White Temple – Wat Rong Khun – från de mer traditionella templen i Thailand, och som gör det till en unik byggnad som är mycket välbesökt av folk från hela norra Thailand. Istället för färgerna i guld och rött är hela templet målat i vitt, och utsmyckat med flera olika vitmålade figurer som även är dekorerade i glasmosaik. Inne i templet återfinns de traditionella färgerna och buddhastatyerna, men här finns också seriefigurer och annan modern konst på de omgivande väggarna.

ett tempel helt i vitt, thaitjej
Wat Rong Khun

Det är lätt att förstå hur templet fått sitt namn, då dess färg är bländande vit. Detta gäller även de omgivande byggnaderna på området, förutom några få som bryter av i guld. Ytterligare en sak som gör templet speciellt är att det är skapat av en privatperson, som dessutom sägs ha betalat för byggnationen med egna pengar. Mannen bakom templet är en känd thailändsk konstnär, som valde att uppföra detta tempel som en vördnad inför Buddha, och vill med dess utformning bland annat visa buddhismens lära i mer modern form. Den vita färgen ska symbolisera Buddhas renhet, och de små mosaikbitarna i glas som figurerna är dekorerade med representerar hur buddhas vishet speglas ut mot världen.

Vid ingången till tempelbyggnaden går en bro som omges av skulpturer av människohänder som kommer upp ur marken. Vägen över bron sägs symbolisera hur man går från helvetet till himlen, då man lämnar människans lust och begär för att gå mot en mer buddhistiskt levnadssätt. Inne i templet finns en buddhastaty i guld som är belägen under en liknande staty i vitt, och väggen bakom statyerna pryds av en vacker guldfärgad målning av buddha. På väggarna runt omkring har olika konstnärer gjort välgjorda målningar som täcker hela ytan, där motiven är allt från Michael Jackson till tornen i World Trade Center i New York som träffas av ett flygplan. Tecknade seriehjältar finns bland några av världens tragedier, som för att visa att dess krafter inte rår på jordens ondska. Målningarna är ett av tempelområdets alla idéer och projekt, och det kommer nog dröja länge än innan det kommer sluta att byggas vidare på denna plats.

Wat Rong Khun ligger drygt en mil utanför centrala Chiang Rai, och kan nås med exempelvis en tuk tuk, songthaew eller lokala bussar. Templet är öppet från 6:30 till 18:00, och vill man undvika de största turistmassorna bör man vara här tidigt. Templet har gratis inträde.

vatten och en stor sten. Thailand.
Thailands många öar är ett måste att besöka…
thaitjej.se
bangkok, thailand. mat på bilden.
Maten i Thailand är speciell. Mycket grönsaker och ofta stark mat. Men var aldrig rädd för att fråga, Svenska köttbullar finns att få tag på i Bangkok på någon svensk restaurang.